Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty a do tego pyszny sposób na przygotowanie pasty z Awokado. Sama pasta sprawdzi się głównie jako dużo zdrowszy i smaczniejszy zastępca masła.
Na początek kilka informacji o właściwościach odżywczych Awokado. Sam owoc przez wielu uznawany jest za pożywienie doskonałe a to dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych oraz omega-3, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Kolejny składnik- luteina jest bardzo silnym antyoksydantem, który pomaga zachować zdrowy wzrok i uniknąć zwyrodnień.
Nie wiem czy wiecie ale awokado zawiera w sobie 30% więcej potasu niż banan. Do tego pomaga w trawieniu, przeciwdziała w powstawaniu nowotworów... lista jest na prawdę bardzo długa.
Ale nawet pomijając to co napisałam wcześniej warto jeść Awokado przede wszystkim z uwagi na niesamowite walory smakowe.
W sklepie można kupić awokado już dojrzałe, które ma skórkę w kolorze ciemno zielonym, praktycznie czarnym. Te, które są jeszcze twarde i zielone najlepiej zapakować w papierową torebkę i odłożyć na kilka dni aż dojrzeje. Do przygotowania pasty najlepsze będzie dojrzałe awokado z miękkim miąższem w środku.
Samo przygotowanie pasty zajmie nam dosłownie kilka minut. Zaczynamy!
Składniki:
- dojrzałe awokado
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pietruszka zielona
- sól morska
- pieprz
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę (nie wyrzucamy!) i oddzielamy miąższ od skórki i wrzucamy do miski. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, sok z 1/4 cytryny, łyżkę posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość rozdrabniamy do uzyskania jednolitej pasty i gotowe :)
Aby pasta nie straciła swojego pięknego zielonego koloru do miski można włożyć pestkę - pasta zachowuje swoje walory smakowe ok. 3 dni od przygotowania.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego! Jeśli macie inne, ciekawe przepisy na przygotowanie pasty koniecznie podzielcie się w komentarzach.
Na pewno wypróbuje :) Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń